(Ro)
UPDATE ON THE 29TH July 2022
Anunț de clasare si inventariere a patrimoniului!
Dragi prieteni, colegi si toti cei care ne urmaresc,
Avem placerea sa va anuntam ca in urma eforturilor Asociatiei BACU, prin cercetarea si programul “Socialist Modernism (1955-1991)”, impreuna cu colegii de la ICOMOS Moldova, ICOMOS ISC20C, ieri in data de 29 Iulie 2022 la ședința CNMI(Consiliului Național al Monumentelor Istorice) al Ministerului Culturii al Republicii Moldova, a fost votată unanim clasare si includerea in Registrul Monumentelor Istorice, cladirea Hotelului NAtional din Chișinău edificata in 1974. Autor proiect arh. A. Gorbuntsov and V. Shalaginov. Mentionam ca dosarul de clasare pentru Hotelul National este al doilea finalizat pozitiv de Asociatia Obsteascsa Biroul pentru Arta si Cercetare Urbana (BACU) si a fost elaborat si depus inca din 2016 si sustinut in sedinta de ieri de membrii Ministerului Culturii. In urmatoarele saptamani se asteapta semnarea ordinului de clasare si includere in registrul monumntelor istorice de Ministrul Ministerului Culturii al Republicii Moldova.
In curand mai multe detalii despre derularea procedurii dar si cu alte obiective in proces de clasare!
Update on the 11th October 2021 Advocacy Alert, Hotel National, Chisinau, Moldova. ISC20c support letter to stop the demolition of the Hotel National
Chisinau, Republica Moldova
BACU (Birou pentru Arta si Cercetare Urbana)
To: The Republic of Moldova Minister of Education, Culture and Research
Ms. Lilia Pogolșa
The Mayor of Chisinau
Mr. Ion Ceban
Chisinau, June 28th, 2021
Open letter to stop the demolition of National Hotel (former Intourist)
http://romd.socialistmodernism.com/index.php/2018/11/01/hotel-national-fost-intourist/
http://romd.socialistmodernism.com/index.php/2018/11/01/restaurant-intourist-astazi-national/
Chairman
Arch. Dumitru RUSU
BACU (Bureau for Art and Urban Research)
(Romanian)
BACU ( Birou pentru Artă și Cercetare Urbană)
Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova
Domnei Lilia Pogolșa
Primarului Capitalei
Domnului Ion Ceban
Chișinău, 28 Iunie, 2021
Scrisoare deschisă pentru oprirea lucrărilor de desființare a clădirii Hotelului Național (fost Intourist), și soluționarea dosarului de clasare din 2016-2019.
http://romd.socialistmodernism.com/index.php/2018/11/01/hotel-national-fost-intourist/
http://romd.socialistmodernism.com/index.php/2018/11/01/restaurant-intourist-astazi-national/
Clădirea Hotelului Național din Piața Națiunilor Unite este una dintre lucrările cheie ale arhitecturii noastre moderne de după cel de-al Doilea Război Mondial și un excelent exemplu de arhitectură metropolitană. Colectivul de arhitecți condus de A. Gorbunțov, V. Șalaghinov și inginerii Y. Skrinski, V. Ivenko, T. Derkacenko au ridicat-o în anul 1974 într-o locație proeminentă și semnificativă din punct de vedere istoric: în centrul Chișinăului. Hotelul de 15 etaje a fost printre cele mai reprezentative din Chișinău, gazda celor mai fastuoase petreceri destinate turiștilor și oficialilor din străinatate. Etajele superioare, destinate cazării, puteau găzdui 580 de persoane, iar servicile erau dispuse la nivelurile inferioare. Printr-o galerie se ajungea la restaurante (470 de locuri), la sala de banchete și la bar. Interioarele erau decorate cu ornamente metalice și cu sculpturi în lemn și piatră.
Hotelul a făcut parte până în 1992 din rețeaua hotelieră sovietică Intourist, iar până în 2006 din patrimoniul statului, după care a fost privatizat. Acum se află în stare avansată de degradare, volumul înalt fiind pregătit pentru demolare încă din 2013 și demontat până la carcasa de beton. Din 2016-19 se află pe lista de obiective propuse de B.A.C.U. pentru clasare Ministerului Culturii din Republica Moldova, iar din 2020 pentru clasare la Primăria Chișinăului.
Clădirea echilibrată în formă și proporții a arhitectului Gorbunțov a adus o contribuție semnificativă la arhitectura urbană a Moldovei, într-un limbaj istoric clar și moderat, și chiar a marcat punctul de cotitură al modelelor arhitecturale postbelice din republică. Integrând caracteristicile structurale și spațiale ale perioadei interbelice, edificiul este dedicat percepției spațiale a unei clădiri tip lamă și a unui corp pavilionar/restaurant ce au fost concepute pe două direcții, una verticală, a cazării, și alta orizontală, a spațiilor comune și a serviciilor. Plastica exterioară este accentuată de utilizarea unor elemente prefabricate din beton armat interpretate într-o tehnică modernistă.
Cu fațadele din panouri prefabricate cu exteriorul repetitiv, extrem de impunător, dar și transparent prin golurile ferestrelor, clădirea are o importanță arhitecturală deosebită dincolo de aspectul urban. Interiorul are 15 nivele, cu zone funcționale proiectate diferit, acces primitor și scări spațioase, în conformitate cu funcția hotelieră situată central. Arhitecții reușiseră să construiască una dintre cele mai semnificative clădiri hotel din RSSM: funcțională, transparentă, cu o mare ușurință tectonică. Este o mărturie indispensabilă, și nu doar pentru locuitorii din Chișinău.
Cu stimă,
Președinte
arh. Dumitru RUSU
BACU (Birou pentru Arta si Cercetare Urbană)